Distansarbete checklista

Här kommer en checklista som kan vara bra att ha koll på för lyckat distansarbete.

  • Sätt upp en bra arbetsyta Läs vår artikel om hur du sätter upp en bra arbetsyta för hemmet.

  • Kommunicera ofta Distansarbete tillåter för andra rutiner och en annan rytm än kontorsarbete. Du kan till exempel balansera och mixa arbete och privatliv samtidigt. Det ställer ett högre krav på dig att kommunicera ditt schema till din kollegor så att de vet när de ska nå dig och när du kommer att göra vad.

  • Behåll sunda gränser Utan en arbetsplats att gå till kan det vara svårt att upprätthålla normala gränser och rutiner. Se till att ta regelbundna pauser och ge dig själv möjlighet att "stämpla ut" från distansarbete i slutet av dagen och på helgen. Du kan läsa mer om gränser och rutiner här.

  • Omfamna onlinemöten Se till så att alla möten du skapar inkluderar en virtuell länk så att ditt team kan ansluta oavsett vart de befinner sig. Använd video så andra kan interagera ansikte mot ansikte och känna sig mer sammankopplade.

  • Var medveten och inkluderande Videosamtal kan göra det svårare att uppfatta kroppsspråk och personer som försöker få ordet. Något som kan hindra medarbetare att dela sina åsikter eller kommunicera sina önskemål. Pausa ofta för att ge tid för frågor och påminn deltagare att de kan använda chattfönstret för att dela sina tankar.

  • Ta igen för missat korridorprat Det snabba surret med kollegan vid kaffebryggaren är det som många saknar när de arbetar på distans. Jobba för att återskapa de samtalen och ta kontakt med dina kollegor. Använd chat och videomöten utan agenda som din virtuella kaffebryggare och ställ in påminnelser om att regelbundet checka in med människor.

  • Samla gänget ibland Skapa tillfällen för att träffas fysiskt. Ibland kan det vara värdefullt att pausa distansarbetet och träffas fysiskt under en dag. Det kan vara enskilda initiativ mellan dig och en kollega eller mer formella tillställningar med större delar av organisationen.