Jobba hemifrån

Redan innan den globala pandemin hade många svenskar sagt adjö till besvärlig pendling och inlett ett arbetsliv från hemmakontoret. Tack vare ständigt utvecklande program som Skype, FaceTime, Slack, Zoom, Google Hangouts, och molnlösningar – för att inte tala om sms och e-post – är det inte längre nödvändigt att vara på ett kontor heltid för att vara en produktiv medlem i ett team. Faktum är att många typer av arbete kan utföras lika effektivt, om inte mer, från ett hemmakontor.

Distansarbete innehåller onekligen mycket tilltalande faktorer för anställda, och märkbara fördelar även bland arbetsgivare börjar uppenbara sig allt mer. Företag med policyer att kunna arbeta från var som helst kan öka de anställdas produktivitet, minska personalomsättningen och sänka organisationskostnaderna, det visar studier från Harvard Business School. Framförallt distansarbetare med mycket komplexa jobb som inte kräver mycket samarbete eller socialt stöd kan prestera bättre än sina kontorsbaserade motsvarigheter, enligt en annan studie. Här kommer några nyckelaspekter som kan vara bra att i åtanke vad gäller distansarbete, både för arbetstagaren och arbetsgivaren:

  • Företag med policyer att kunna arbeta från var som helst kan öka de anställdas produktivitet, minska personalomsättningen och sänka organisationskostnaderna,.

  • Att arbeta effektivt hemifrån kräver förberedelse och träning. Du måste se till att du har den teknik du behöver, en separat arbetsyta, internettjänst som uppfyller dina behov, ett fungerande schema du kan hålla dig till och sätt att få kontakt med andra.

  • De mest lämpade och etablerade yrkesområdena för distansarbete är inom informationsteknologi (IT), HR, sälj, kundtjänst och administration. Vanliga befattningar inkluderar utvecklare, kundrepresentanter, säljare, projektledare med mera.

Att arbeta hemifrån kan vara spännande, stärkande och till och med lönsamt, förutsatt att du är realistisk om för- och nackdelarna. Oavsett om du är frilansare, driver eget bolag eller är heltidsanställd är det viktigt att tänka igenom sitt distansarbete. Men frihet kommer ansvar och att jobba hemifrån kan addera krav på dig inom planering, framförhållning, självdisciplin och fokus.