Så ser ett bra hemmakontor ut - 5 saker du inte får missa

Att arbeta hemifrån är en del av det nya normala, och om du är i fasen av att göra övergången, är det värt att spendera lite tid på att skapa en bara arbetsmiljö och känna till några av de utmaningar du kan möta.

Om du ska optimera ditt hemmakontor och skapa en bekväm arbetsmiljö du ska trivas i, finns det minst fem saker du ska vara vara uppmärksam på. Dessa faktorer bör finnas på din checklista för att säkerställa att du har täckt allt du behöver för en idealisk arbetsstation hemma. Dessa 5 är utrymme, miljö, möbler, accessoarer, personliga föremål och inredning. De fem faktorerna betraktas här i tur och ordning. Låt oss kolla lite närmare på respektive innan du börjar installera ditt hemmakontor.

 1. Definiera ditt utrymme Det första du måste göra när du skapar din arbetsstation är att definiera vilket hemutrymme du ska använda som ditt kontor. Du kanske redan har ett dedikerat rum, eller så ska du avgränsa en vissa yta i ett annat rum. Oavsett hur stort eller litet utrymme du har tillgång till, är det viktigt att definiera och särskilja det. Först då kan du designa den till en riktig arbetsyta. Om du bor med andra människor är det viktigt att ha dem ombord, och om du behöver dela utrymmet är detta också något du borde kommunicera tydligt.

 2. Arbetsmiljö När du väl vet var ditt hemmakontor ska vara, är den andra punkten på checklistan för din nya arbetsstation hemma arbetsmiljön. Du bör se till att detta bidrar till att öka produktiviteten och fokus, särskilt under de timmar du gör det mesta av ditt arbete. Miljöfaktorer som den naturliga och artificiella belysningen i rummet, temperaturen och ljudnivån kan påverka din komfortnivå och förmåga att hålla fokus. Om den nuvarande belysningen inte är optimal kan du göra saker som att använda en skrivbordslampa för att göra den ljusare eller lägga till persienner för att minska solljuset. Gör även vad du kan för att hitta en bra temperatur. Om du har besvär med brus borde försöka identifiera källan och om det inte går att eliminera kan det vara värt att se över brusreducerande hörlurar eller brusisolera ytan.

 3. Kontorsmöbler Ingen hemma arbetsstation är komplett utan rätt möbler, så det borde vara nästa punkt på din checklista för installation av hemmakontor. Det hjälper om du har möbler som är bekväma för långa arbetstider och passar utrymmet bra. Mycket av utrustningen är en viktig för ett ergonomiskt hemmakontor. Ett skrivbord, stol, dator, arkivskåp och internetuppkoppling är några saker som du inte kan vara utan i din arbetsyta. Möbler är stora inköp, så det är bäst att tänka noga och planera innan du köper nya kontorsmöbler. Fråga dig själv vilka färger du gillar på dina möbler och om du har några materialpreferenser. Tänk på hur de nya och aktuella möbelföremålen går ihop med din övriga inredning och välj möbler som passar dina behov.

  *Kontorsskrivbord*
  
  Om du ska göra något datorarbete, skriva eller skapa konstverk är ett lämpligt skrivbord viktigt. Det finns massor av skrivbordsformer och storlekar som kan passa ditt hemmakontor, så se till att överväga olika idéer för hemarbetsstationer. Om du letar efter ett utmärkt skrivbord för att förbättra fokus och minska ryggsmärtor och andra problem, överväg ett höj- och sänkbar skrivbord så att du kan arbeta stående.
  
  *Kontorsstol*
  Du behöver en bekväm och funktionell stol om du ska sitta i en längre period. Många kontorsstolsdesigner saknar nyckelfunktioner som justerbarhet och komfort, så det är bäst att hitta en specialdesignad ergonomisk stol. Dessa stolar låter dig justera stolens höjd, lutningsvinkel, armstöd och andra väsentliga funktioner för ökad komfort och för att anpassa stolen för din byggnad.
  
  *Arkiveringsskåp*
  Beroende på vad du jobbar med kan ett rymligt arkivskåp vara ett måste för ditt hemmakontor. Denna kan antingen vara inbyggd redan eller köpas som en separat enhet. Du kan spara alla arbetspapper på ett ordnat sätt, vilket kan hjälpa dig att hålla ordning och få ditt hemmakontor att kännas mer officiellt.
  
  *Lådor*
  Tillsammans med arkivskåpet är det användbart att ha några skrivbordslådor på kontoret. Du kan använda dem för att lagra pappersarbete, tillbehör, papperstillbehör och andra föremål som du använder ofta men inte behöver på skrivbordet. Om ditt nuvarande hemmakontor inte har tillräckligt med lådor, kräver många lådprodukter lite eller ingen montering alls.
  
  *Internet*
  Även om internet inte är en möbel, är det en viktig del av alla kontor. Ditt kontor kräver en stark internetanslutning, så du kan behöva ser över din internettjänst eller använda en förlängare om signalen inte är tillräckligt stark där du ska sitta.
  
 4. Kontorstillbehör

Det är nu dags för den fjärde punkten på ditt hemmakontors checklista - att lägga till finliret. Vid det här laget har du grundstrukturen och layouten för ditt hemmakontor. Du behöver bara lägga till några arbetsföremål och tillbehör för att utföra ditt arbete effektivt. Oavsett om du väljer ett traditionellt skrivbord eller ett stående skrivbord i din arbetsstation, kan några viktiga med några smarta kontorstillbehör för att hjälpa dig att arbeta mer effektivt och förbättra ditt hemmakontors ergonomi och kvalitet. Här är några av de bästa valen för kontorstillbehör, beroende på vilket typ av skrivbord du har och om du använder en dator, bärbar dator eller flera skärmar kan relevansen variera:

 • Extern webbkamera för bättre videomöten
 • Extern mic med bra kvalitet för bättre videomöten
 • En skrivbordslampa
 • En extern skräm med monitorarm
 • Dockningsstation till datorn
 • Högtalare
 • Bra hörlurar

För ägare av stående skrivbord finns det ytterligare några tillbehör till skrivbord som är värda att investera i. Det finns många stora fördelar med att använda ett stående skrivbord. Själva handlingen att stå vid skrivbordet en del av dagen istället för att bara sitta vid det kan öka ditt fokus och ditt humör – för att inte tala om alla hälsofördelar med att vara mer aktiv och arbeta med din hållning. Här är några ytterligare idéer för ditt stående skrivbord:

 • En matta mot utmattning
 • En timer
 • Balansbräda
 • Foam rollers
 1. Kontorsdekoration och personliga föremål

Den här punkten kan låta överflödig men kan ha stor inverkan på din effektivitet. Glöm ett intetsägande och oinspirerande kontor. Din arbetsstation är en möjlighet att sätta sig i förarsätet om vilken typ av kontor du ska ha och vilken typ av miljö du vill jobba i. Du har chansen att dekorera den och anpassa den efter din stil och dina önskemål. Målet är att göra ditt hemmakontor till en plats du älskar snarare än en plats du fruktar. Den borde vara din tillflyktsort för kreativitet och produktivitet. Innan du dekorerar och personifierar dina idéer för din hemmastation är det viktigt att visualisera hur du vill att slutprodukten ska se ut. Vill du ha ett minimalistiskt kontor, ett vintage-utseende eller något ultramodernt? Det här är bara några av de frågor du kan ställa dig själv och sannolikt har du redan gjort det när du valde kontorsmöbler.