Vilken kategori distansarbetare är du?

Det finns flera tänkbara orsaker till varför distansarbete lockar. Nedan hittar du vanliga grupperingar som har sina särskilda anledningar till varför ett distansjobb är att önska. Kan du känna igen dig?

Digitala Nomader & Resenärer

Tanken på att inte ha någon permanent bostad och samtidigt behålla samma karriär skulle framkalla skratt och förvirring för några decennier sedan. Tack vare snabba framsteg inom internet, teknik, mjukvara, verktyg och kulturell acceptans för digital kommunikation är det nu i allra högsta grad genomförbart.

Individer med en medfödd känsla av "wanderlust" tenderar att söka sig till arbeten som tillåts utföras helt på distans eller med mycket flexibla förutsättningar. Att ha friheten och flexibiliteten att resa efter behag och att kunna arbeta var som helst i världen med en bra internetanslutning är en fantastisk förmån för den som inte vill sitta still, längtar efter att utforska nya kulturer och samla nya passstämplar. Det är viktigt att notera att du inte behöver ha exotiska resmål i kikaren för att uppskatta en helt fjärrstyrd miljö. De som helt enkelt uppskattar möjligheten att besöka vänner och familj då och då – eller hoppa på utmärkta flygerbjudanden till nya platser – utan att satsa på ytterligare semester är lämpade för distansarbete.

Föräldrar

Att bygga en karriär samtidigt som man uppfostrar ett eller flera barn har sina utmaningar. Organisationer som tillåter arbete helt på distans kan erbjuda en möjlighet till de som längtar efter att fortsätta arbeta utan att göra de vanliga familjeuppoffringarna som t.ex. daglig pendling där barn lämnas ensamma.

Forskning har visat att föräldrarnas närvaro för spädbarn, småbarn och äldre barn har en markant inverkan på ett barns anpassningsförmåga och begåvning. Historiskt har de varit lättare för höginkomstfamiljer att lösa detta problem genom att en förälder frivilligt kan lämna jobbet för att ta hand om ett barn om den andre föräldern kan stödja gruppen ekonomiskt. Detta skapar en negativ inverkan på familjer med lägre inkomster, inklusive de som bor på landsbygden där välbetalda karriärmöjligheter är begränsade. Historiskt sett har detta också påverkat kvinnors karriärmöjligheter i större utsträckning än mäns. Distansarbete kan i många avseenden bidra till en lösning på detta problem. Distansarbete öppnat upp en möjlighet för familjer där båda föräldrarna vill fortsätta bygga sin karriär, men vill vara med sitt barn eller sina barn hemma.

Samhällsförespråkare

Det är inte ovanligt att individer känner en stark anknytning till regionen där de föddes, eller en region som har bidragit väsentligt till deras utveckling och världsbild. De som känner en känsla av anknytning till ett landsbygdsområde där de växte upp står i allt högre grad inför ett svårt val: förbli fysiskt belägna i ett samhälle som är viktigt för dem trots begränsade lokala karriärmöjligheter, eller rycka upp sitt liv och flytta till ett område som erbjuder bättre arbetsmöjligheter. Urbaniseringen kommer med många nackdelar och distansarbete kan vara en lösning för en mer blomstrande liv på landsbygden. Genom att frikoppla geografisk plats till karriärsmöjligehter öppas nya alternativ upp för individen och som följd kan det finnas stora samhällsvinster.

Hobbyister

Att upprätthålla en eller flera hobbyer är mycket lättare i en helt fjärrstyrd miljö. Resande bandmedlemmar, båtfolk och dykare kan bära sitt arbete med sig när de flyttar från plats till plats. De som dras till utomhushobbyer, såsom vandring, fotografering, forsränning och vattensporter, har lättare att bo på platser där dessa aktiviteter är möjliga. I många fall är samhällen omgivna av vidsträckta naturområden inte inom pendlingsavstånd till välbetalda karriärer i storstadsområden. Distansarbete kan vara ett sätt att slippa offra en hobby för sin karriärs skull.